Bangkok is de hoofdstad en meest bevolkte stad van Thailand. Het staat in het Thais bekend als Krung Thep Maha Nakhon of gewoon Krung Thep. De stad beslaat 1.568,7 vierkante kilometer in de Chao Phraya-rivierdelta in centraal Thailand en heeft meer dan acht miljoen inwoners, 12,6 procent van de bevolking van het land. Meer dan veertien miljoen mensen (22,2 procent) woonden in de omliggende Metropoolregio van Bangkok bij de telling van 2010, waardoor Bangkok de primatenstad van het land is, met een andere omvang dan de andere stedelijke centra van Thailand, zowel qua omvang als qua belang voor de nationale economie.

Grand Palace Bangkok

Stedentrip Bangkok

Bangkok is zeer geschikt voor een stedentrip, er is voor toersiten zoveel te zien en te doen in deze miljoenenstad. Bangkok is een van de belangrijkste toeristische bestemmingen ter wereld. Van de 162 steden wereldwijd rangschikte MasterCard Bangkok als de belangrijkste stad van bestemming door internationale bezoekersaankomsten in de Global Destination Cities Index 2018, vóór Londen, met iets meer dan 20 miljoen overnachtende bezoekers in 2017. Dit was een herhaling van de ranglijst van 2017 (voor 2016 ). Euromonitor International staat Bangkok op de vierde plaats in de ranglijst van beste stadsbestemmingen voor 2016. Bangkok werd ook uitgeroepen tot ‘World’s Best City’ door het onderzoek van Travel + Leisure van zijn lezers gedurende vier opeenvolgende jaren, van 2010 tot 2013. Als de belangrijkste toegangspoort waarmee bezoekers arriveren in Thailand wordt Bangkok bezocht door de meeste internationale toeristen naar het land. Binnenlands toerisme is ook prominent aanwezig. Het Ministerie van Toerisme registreerde in 2010 26.861.095 Thaise en 11.361.808 buitenlandse bezoekers aan Bangkok. De accommodatie werd gemaakt door 15.031.244 gasten, die 49,9 procent van de 86.687 hotelkamers van de stad bezetten. Bangkok stond ook bovenaan de lijst als ’s werelds populairste toeristische bestemmingen in de ranglijst van 2017.

De veelzijdige bezienswaardigheden, attracties en het stadsleven van Bangkok spreken verschillende groepen toeristen aan. Koninklijke paleizen en tempels en verschillende musea vormen de belangrijkste historische en culturele toeristische attracties. Winkel- en eetervaringen bieden een breed scala aan keuzes en prijzen. De stad staat ook bekend om zijn dynamische nachtleven. Hoewel de sekstoerisme van Bangkok bekend is bij buitenlanders, wordt het meestal niet openlijk erkend door de lokale bevolking of de overheid.
Khao San Road wordt omringd door budgetaccommodatie, winkels en bars voor toeristen.

Bekende bezienswaardigheden van Bangkok zijn het Grand Palace en de grote boeddhistische tempels, waaronder Wat Phra Kaew, Wat Pho en Wat Arun. De Giant Swing en Erawan-schrijn tonen de diepgewortelde invloed van het hindoeïsme in de Thaise cultuur. Vimanmek Mansion in Dusit Palace staat bekend als ’s werelds grootste teakhouten gebouw, terwijl het Jim Thompson House een voorbeeld is van traditionele Thaise architectuur. Andere grote musea zijn het Bangkok National Museum en het Royal Barge National Museum. Cruises en boottochten op de kanalen van Chao Phraya en Thonburi bieden uitzicht op enkele van de traditionele architectuur en manieren van leven aan de waterkant van de stad.

Winkelgelegenheden, waarvan er vele populair zijn bij zowel toeristen als de lokale bevolking, variëren van de winkelcentra en warenhuizen geconcentreerd in Siam en Ratchaprasong tot de uitgestrekte Chatuchak Weekend Market. Taling Chan Floating Market is een van de weinige markten in Bangkok. Yaowarat staat bekend om zijn winkels, straatkraampjes en restaurants, die ook in de hele stad te vinden zijn. Khao San Road staat al lang bekend als een bestemming voor backpackertoerisme, met zijn budgetaccommodatie, winkels en bars die bezoekers van over de hele wereld aantrekken.

Bangkok heeft in het buitenland een reputatie als een belangrijke bestemming in de seksindustrie. Hoewel prostitutie technisch gezien illegaal is en in Thailand zelden openlijk wordt besproken, vindt het gewoonlijk plaats in massagesalons, sauna’s en uurlijkse hotels, waar zowel buitenlandse toeristen als de lokale bevolking worden bediend. Bangkok heeft de bijnaam “Sin City of Asia” gekregen vanwege het niveau van sekstoerisme.

Pas op voor oplichting zoals de edelsteenzwendel, waarbij toeristen worden misleid tot het kopen van dure sieraden.

Districten

De vijftig districten van Bangkok dienen als administratieve onderverdelingen onder het gezag van de BMA. Vijfendertig van deze districten liggen ten oosten van de Chao Phraya, terwijl vijftien zich op de westelijke oever bevinden, bekend als de Thonburi-kant van de stad. De vijftig districten, gerangschikt naar districtscode, zijn:

 1. Phra Nakhon District
 2. Dusit District
 3. Nong Chok District
 4. Bang Rak District
 5. Bang Khen District
 6. Bang Kapi District
 7. Pathum Wan District
 8. Pom Prap Sattru Phai District
 9. Phra Khanong District
 10. Min Buri District
 11. Lat Krabang District
 12. Yan Nawa District
 13. Samphanthawong District
 14. Phaya Thai District
 15. Thon Buri District
 16. Bangkok Yai District
 17. Huai Khwang District
 18. Khlong San District
 19. Taling Chan District
 20. Bangkok Noi District
 21. Bang Khun Thian District
 22. Phasi Charoen District
 23. Nong Khaem District
 24. Rat Burana District
 25. Bang Phlat District
 1. Din Daeng District
 2. Bueng Kum District
 3. Sathon District
 4. Bang Sue District
 5. Chatuchak District
 6. Bang Kho Laem District
 7. Prawet District
 8. Khlong Toei District
 9. Suan Luang District
 10. Chom Thong District
 11. Don Mueang District
 12. Ratchathewi District
 13. Lat Phrao District
 14. Watthana District
 15. Bang Khae District
 16. Lak Si District
 17. Sai Mai District
 18. Khan Na Yao District
 19. Saphan Sung District
 20. Wang Thonglang District
 21. Khlong Sam Wa District
 22. Bang Na District
 23. Thawi Watthana District
 24. Thung Khru District
 25. Bang Bon District

Geschiedenis

Bangkok vindt zijn oorsprong in een kleine handelspost tijdens het Ayutthaya-koninkrijk in de 15e eeuw, die uiteindelijk groeide en de plaats werd van twee hoofdsteden: Thonburi in 1768 en Rattanakosin in 1782. Bangkok vormde het hart van de modernisering van Siam, later omgedoopt tot Thailand, aan het eind van de 19e eeuw, toen het land onder druk stond vanuit het Westen. De stad vormde het centrum van de politieke strijd van Thailand gedurende de 20e eeuw, toen het land de absolute monarchie afschafte, de grondwettelijke heerschappij overnam en talloze staatsgrepen en verschillende opstanden onderging. De stad groeide snel in de jaren zestig tot en met de jaren tachtig en heeft nu een aanzienlijke impact op de politiek, economie, onderwijs, media en moderne samenleving van Thailand.

De Aziatische investeringsboom in de jaren tachtig en negentig bracht veel multinationals ertoe hun regionale hoofdkantoor in Bangkok te vestigen. De stad is nu een regionale kracht in financiën en zaken. Het is een internationaal knooppunt voor transport en gezondheidszorg en is uitgegroeid tot een centrum voor kunst, mode en entertainment. De stad staat bekend om het straatleven, de culturele bezienswaardigheden en de rosse buurten. Het Grand Palace en boeddhistische tempels, waaronder Wat Arun en Wat Pho, staan ​​in contrast met andere toeristische attracties, zoals de uitgaansscènes van Khaosan Road en Patpong. Bangkok is een van ’s werelds beste toeristische bestemmingen en is in verschillende internationale ranglijsten consequent de meest bezochte stad ter wereld genoemd.

De snelle groei van Bangkok in combinatie met weinig stedenbouw heeft geresulteerd in een lukrake stadsgezicht en een ontoereikende infrastructuur. Een inadequaat wegennet, ondanks een uitgebreid snelwegennet, samen met een aanzienlijk autogebruik, heeft geleid tot chronische en verlammende verkeerscongestie, die in de jaren negentig tot ernstige luchtverontreiniging heeft geleid. De stad heeft zich sindsdien tot het openbaar vervoer gewend om het probleem op te lossen. Er zijn nu vijf snelle doorvoerlijnen in gebruik, met meer systemen in aanbouw of gepland door de nationale regering en de Bangkok Metropolitan Administration.